top of page


Rasstandard


Temperament
Labradoodlens temperament kännetecknas av en glad, social, öppen och inbjudande attityd mot både människor och andra hundar. Den ska vara lättlärd, intuitiv, samarbetsvillig och trygg i olika miljöer och i sociala sammanhang. En Labradoodle ska vara nyfiken på sin omgivning och ha en flexibilitet som gör tillvänjningen okomplicerad till det som för hunden först kan verka främmande. Ett av de främsta avelsmålen ska vara att producera Labradoodles lämpliga för socialt tjänstehundsarbete och därför läggs stor vikt vid dess sociala egenskaper.  En Labradoodle ska absolut inte vara omotiverad otrygg, rädd eller aggressiv. Trots att Labradoodlens föräldraraser historiskt sett använts som apporterande och stötande jakthundar är en utpräglad jaktlust oönskad hos Labradoodle. Vilja att gripa och apportera är önskvärt.

Päls
En karakteristisk egenskap hos Labradoodlen anses vara dess päls. Oavsett ull- eller fleecepäls ska hunden vara jämnt och väl pälsad över hela kroppen, även ner på ben och ut på tassar och nos. Det ska vara en enkelpäls, vilket innebär att det inte finns underull eller täckhår. Pälsen ska ha en torr känsla och ingen typisk “hunddoft”.
 
Även individer som inte fäller släpper lite hår, precis som vi människor gör. Men med en fleece- eller ullpäls ska det vara på nivån att om du kammar igenom hela hunden en gång i veckan ska all päls komma ut i borsten, och bör inte kunna hittas på golv och kläder. Kammas inte hunden regelbundet kan dessa släppta hårstrån komma ut i handen när man klappar.
 
Fleece
En fleece har en mjuk textur och luftig känsla. Det kan variera från lockig till vågig eller nästan helt rak. Men oavsett hur lockig pälsen på kroppen har en hund med fleecepäls generellt en rak eller svagt vågig mustasch.
 
Ull
En ullpäls är lockigare än en fleecepäls och har generellt en textur som mer liknar fårets ull. Öron och svans kan ha vågig päls. En ullpäls släpper generellt minst päls av de tre pälstyperna, förutsatt att man regelbundet kammar ur pälsen.

 

 

bottom of page